VTT.fi  >

Suomen tuulivoimatilastot

Vuoden 2013 lopussa Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 447 MW, 209 tuulivoimalaa. Tuulivoimalla tuotettiin noin 0,9% Suomen sähkönkulutuksesta (noin 771GWh) vuonna 2013*.

Vuoden 2012 lopussa Suomessa oli 257 MW, 151 tuulivoimalaa. Tuulivoimalla tuotettiin noin 0,6% Suomen sähkönkulutuksesta (noin 494 GWh)*.(Kapasiteetti ja kappalemäärä eivät sisällä niitä pieniä tai käytettynä ostettuja voimaloita, jotka eivät osallistu tilastointiin).
(*Lähde: http://energia.fi/sites/default/files/a_pikatilasto_9.pdf)


6.9.2013 mennessä Suomessa oli julkaistu tuulivoimahankkeita noin 11 013 megawatin (MW) edestä. Merelle suunniteltujen hankkeiden osuus on 2974 MW.Nykyiset laitokset:
Google Maps

Tuulivoimahankkeet:
Google Maps | | Excel-tiedosto

Ilmoita uusi laitos tilastointiin täyttämällä oheinen Excel-lomake ja lähettämällä se sähköpostitse osoitteeseen ville.turkia(at)vtt.fi.


Suomen tuulivoimatuotanto vuosi- ja kuukausitasolla

img

Suomen tuulivoimatuotannon kehitys. Vuosituotanto (GWh), asennettu kapasiteetti vuoden lopussa (MW, pylväät) sekä tuotantoindeksi (100% vastaa keskimääräistä tuulisuutta). [Lähde: Energiateollisuus, Ilmatieteenlaitos, tiedot tuottajilta]

Kuva isona

img

Suomen tuulivoimatuotanto (pylväät) ja asennettu tuulivoimakapasiteetti (viiva) kuukausittain. [Lähde: Energiateollisuus, tiedot tuottajilta]

Kuva isona

img

Suomen tuulivoimatuotanto ja tuotantoindeksit 12 kuukauden liukuvana keskiarvona joka kuukauden lopussa. Asennettu kapasiteetti kuukauden lopussa näkyy ohuena viivana. Tuulisuuden mittana käytetty tuotantoindeksi on laskettu eri alueille asennetun tuulivoimakapasiteetin mukaan . [Lähde: Energiateollisuus, Ilmatieteenlaitos, tiedot tuottajilta]

Kuva isona

Vuosiraportit

Suomen vikatilastojen analyysi

VTT:llä on tehty diplomityö tuulivoimatilastoista osana Tekes-rahoitteista hanketta. Suomalainen tuulivoimatilastoseuranta koostuu tuotantotilastotiedoista sekä seisokkiaika- ja vikaerittelytiedoista. Tuotantotilastoja on ylläpidetty vuodesta 1992 ja vikatilastoja vuodesta 1996 ja analyysissä on tutkittu vikatilastojen dataa vuodesta 1996 vuoteen 2008. Aineisto koostuu yhteensä 72 laitoksen datasta, yhteensä 617 laitosvuodesta.


Työ on saatavilla täältä: [PDF]Lisätietoja

Simo Rissanen
Tutkija
+358 20 722 5699
etunimi.sukunimi(at)vtt.fi